.

Feantsa tagság

    Örömmel értesültünk arról, hogy brüsszeli székhelyű FEANTSA (The European Federation of National Organizations Working with the Homeless -Hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek európai szövetsége) elnöksége a 2005. májusi ülésén a Hajléktalanokért Közalapítványt társult tagként elfogadta.

 

 A Hajléktalanokért Közalapítvány a FEANTSA oldalán

FEANTSA - the European Federation of National Organisations Working with the Homeless
Hajléktalanság területén működő nemzeti civil szervezetek szövetsége

Bemutatás

Rövid ismertetés:
A FEANTSA-nak több, mint 90 tagszervezete van 23 országból. (Magyarországról tagjai: Hajszolt (Debrecen), Üdvhadsereg, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Hajléktalanokért Közalapítvány, és tovább kívánnak bővülni).
Tagjai olyan szervezetek, amelyek hajléktalan embereknek nyújtanak sokrétű szolgáltatásokat, illetve a szolgáltató szervezetek nemzeti vagy regionális ernyőszervezetei. (Magyarországon nehéz reprezentatív ernyőszervezetet találni, így tagjaik felé elvárás az, hogy a hajléktalan-ellátás területén jelentős szerepet játsszanak.)
A FEANTSA az egyedüli olyan hálózat, amely európai szinten kifejezetten a hajléktalansággal foglalkozik. Működési költségeit az Európai Bizottság biztosítja.

Szerkezet:
A FEANTSA az országokban jelentős szerepet játszó hajléktalansággal, ellátással foglalkozó szervezetek ernyőszervezete, tagjait széleskörűen vonja be, egy országból több tagszervezetet is fogad.
Tagjai kiválasztása: jelentkező szervezettől bekérik tagjaik listáját, alapszabályát és tevékenységi jelentését. Minden országban kutatásaikhoz szakértőket vonnak be, így emellett személyes információkkal is rendelkeznek.
Fő irányító szerve a Közgyűlés, amely éves munkájában minden tagszervezet részt vesz. Ők választják meg az elnökséget, minden országból egy személyt. Az elnökségi tagok feladata az aktuális eseményekhez kapcsolódóan az adott országot képviselni, illetve az ország tagjainak véleményét koordinálni. A folyamatos munkát a munkacsoportok (tagokból tevődik össze szakterületenként), végrehajtó bizottság és a Brüsszelben székelő stáb végzi.

Céljaik:
Hajléktalansággal, ellátással foglalkozó szervezetek tevékenységének támogatása; a civil szervezetek, döntéshozók és közintézmények közötti többszintű együttműködés elősegítése a hajléktalan embereket segítő szolgáltatások hatékonyságának és integrációjának növelése érdekében; az Európai Unió intézményeivel és nemzeti kormányokkal történő kapcsolattartás, párbeszéd kialakítása a hatékony politikák kialakítása érdekében; figyelemfelkeltés a hajléktalan emberek helyzetével, és a lakásügyi jogokkal kapcsolatban.

Forrás: www.nonprofit.hu

 

Ön itt van: Kezdőlap Bemutatkozás - Kapcsolat Nemzetközi kapcsolat